Hulp bij energiekosten

Wij maken ons – net als u – grote zorgen over de energieprijzen. Wij denken na hoe wij u kunnen helpen. Wij weten dat er nu iets moet gebeuren, maar wat we echt kunnen doen kost tijd. We geven thuis als u dat nodig heeft. Dat betekent dat we samen een oplossing zoeken.

Wij helpen met het nemen van kleine maatregelen en tips die op korte termijn een verschil maken. Het terugdringen van energielasten is hierbij ons belangrijkste doel. Ook kunnen we in gesprek gaan met u om u eventueel - met hulp - te verwijzen naar de juiste instanties.

Problemen met betalen?

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw energieleverancier om een afsluiting te voorkomen! Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook bij de informatie over het Noodfonds Energie. Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u ook contact opnemen met Geldfit of uw eigen gemeente.

Zelf energie besparen

Goed voor uw portemonnee én het klimaat!

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het u eerst veel geld kost. Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Met kleine maatregelen kunt u al energie besparen.


Zet je thermostaat op 19 graden

En verwarm alleen ruimtes waar je bent. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. En doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Houd daarbij de deuren in huis dicht. Als je niet je hele huis verwarmt, bespaar je nog meer op je energierekening.


Douche maximaal 5 minuten

En minder warm. 80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar energie en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen en minder warm.


Extra besparen

Er is nog veel meer wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Kijk op de website van de Overheid om met grote en kleine investeringen kun je direct aan de slag: Zet ook de knop om.
Wilt u meer uitleg over energie en hoe u op energie kunt besparen? Steffi kan u hierbij helpen in meerdere talen.

Ga naar Steffie
Ook ventileren is belangrijk

Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Zo voorkomt u vocht, schimmels en een muffe geur. En wist u dat een goed geventileerde woning ook sneller warm wordt?

Wilt u meer weten over ventileren? Lees hier onze tips over.Wat biedt de gemeente waar u woont aan?

Alblasserdam

De energiecoaches van Alblasserdam helpen graag bij het besparen op energie en het verhogen van het comfort in uw woning. Meer informatie hierover vindt op de website: https://regionaalenergieloket.nl/alblasserdam/huisscan

Drechtsestromen heeft ook energiecoaches. Dit zijn deskundige en onafhankelijke vrijwilligers, die bewoners in de Drechtsteden helpen bij de aanpak van hun huis. Zij hebben kennis over woningtypen, bouwjaar, soorten isolatiemateriaal, verwarming, ventilatie, warmtepompen, etc. en denken graag mee: https://www.drechtsestromen.net/voor-bewoners/advies-aan-huis/

Ook kunt u terecht bij het Energieloket van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.
Telefoonnummer: 088 525 4110 (lokaal tarief)
E-mailadres: vragen@regionaalenergieloket.nl

Papendrecht

Papendrecht helpt gratis met energie besparen. De Energiehulp helpt gratis om uw huis energiezuiniger te maken. U krijgt gratis materialen zoals radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of ledlampen. En de Energiehulp plaatst alles voor u. Ook krijgt u tips die precies bij uw huis en situatie passen.
https://energiehulp.nl/papendrecht/

Sterk Papendrecht kunt u ook helpen. Kom langs bij Sterk Papendrecht (ma t/m vr van 9-12u en 13-16u) op de Veerweg 127.
Hier kunt u terecht voor vragen over geldzaken. Ook kunt u mailen naar geldzaken@papendrecht.nl.

Zwijndrecht

Elke woensdag van 13.00 - 15.00 uur kunt u terecht bij Wijkcentrum Xiejezo (Grote Beerstraat 10). Hier kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld uw energiecontract of wilt weten hoe u energie kunt besparen.

De energiecoach van Diverz helpt als u in Zwijndrecht woont. De coach gaat met u in gesprek, kan u adviseren en met u meedenken over waar u in uw woning mogelijk iets aan kan passen om energie te besparen. Er wordt gekeken welke van de maatregelen de FIX brigade eventueel kan uitvoeren. De FIX brigade is gratis en kan u helpen kleine energiebesparende aanpassingen door te voeren in uw woning.

Meer informatie hierover vindt u hier: https://diverz.info/energie/

Ik heb wat gelezen over een witgoedregeling in mijn gemeente. Wat houdt dat in?

De witgoedregeling komt vanuit de gemeente waar u woont. Er is budget beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een energiezuinig witgoedapparaat.

Voor elke gemeente gelden er andere regels om in aanmerking te komen voor deze regeling. Zodra wij hier meer over weten zullen we dit melden.Hulp bij betalingen

Hoe vraag ik de energietoeslag 2023 aan?

Naar verwachting is de energietoeslag voor 2023 vanaf juni aan te vragen.

Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie. Daar staan ook de voorwaarden.

Hoe vraag ik de energietoeslag 2022 aan van ongeveer € 1.300?

U vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente. U heeft recht op de energietoeslag als u:

  • minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) netto per maand;
  • een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt. Als u zo’n uitkering ontvangt, dan krijgt u de energietoeslag automatisch van uw gemeente.

Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie. Daar staan ook de voorwaarden.

In 2022 heeft de overheid geld vrijgemaakt om gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Deze gezinnen konden hiervoor een energietoeslag aanvragen. Deze toeslag wordt in 2023 opnieuw uitgekeerd. Ook dit jaar is de toeslag enkel bedoeld voor gezinnen met een laag inkomen, maximaal 120% van het minimumloon. Het is nu nog niet bekend hoe hoog de energietoeslag in 2023 precies zal zijn en welke voorwaarden er precies gelden. Naar verwachting is de energietoeslag voor 2023 vanaf juni aan te vragen.

Kom ik in aanmerking voor het Noodfonds Energie?

Helaas kunt u geen Noodfonds meer aanvragen. Dit kon tot 1 mei 2023.

Het landelijke Noodfonds Energie kan een deel van uw energierekening betalen. Dat doet het Noodfonds als het inkomen laag is en de energiekosten hoog. Er zijn twee voorwaarden waaraan u moet voldoen als u hiervan gebruik wil maken:

  • Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend).

  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Ik heb problemen met het betalen van de huur, wat kan ik doen?

Het kan iedereen gebeuren: problemen waardoor u de huur niet op tijd kunt betalen. Een schuld of onverwachte grote uitgave, het salaris of de uitkering die te laat wordt overgemaakt of gewoon pech. Wat de oorzaak ook is, we horen graag zo snel mogelijk van u wanneer u de huur niet op tijd kunt betalen. Samen proberen we tot een oplossing te komen.

Hier leest u meer over betalingsachterstand.

Hoe zit het met de energietarieven van 2023 en prijsplafond?
Hoe zit het met de energiecompensatie voor huurders met blokverwarming?


Veel gestelde vragen

Hoe gaat Woonkracht10 om met E, F en G-labels?

Wij werken hard aan het verduurzamen van onze woningen en het naar een lager energielabel te brengen. Daarbij pakken we de woningen met de hoogste energielabels (E, F en G-labels) als eerste aan.

De kwaliteit wordt vastgelegd in een energielabel. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Bij het bepalen van het energielabel wordt vooral gekeken hoeveel energie nodig is om de woning te verwarmen en/of koelen. Als voorbeeld: energielabel A is zuinig in zijn energieverbruik en energielabel G is hoger in zijn energieverbruik.

Ik wil zelf zonnepanelen op het dak van m’n huis laten plaatsen. Kan dat?

Het is nu al mogelijk om zonnepanelen op een eengezinswoningen te plaatsen via een zelf aangebrachte voorziening. Hiervoor kunt u toestemming bij ons aanvragen. Wij controleren alleen of uw dakpannen geschikt zijn (niet te oud). Anders breken er stukken af wanneer ze worden opgetild.