Onderhoudtips

Zorgt u zelf voor klein en dagelijks onderhoud in uw woning? Hier vindt u veelgestelde vragen en tips over klusjes die vaak moeten gebeuren. Op internet kunt u ook veel informatie vinden. Of vraag advies bij een vakkundig bedrijf of installateur.

Veel gevraagd over Onderhoudtips

Hoe vul ik mijn CV bij?

Algemeen

Geeft uw verwarming onvoldoende warmte? Dan kan het zijn dat u de cv-ketel moet bijvullen. Controleer de meter van de cv-ketel. Die moet op het groene gedeelte staan, tussen de 1.5 en 2.0 bar. Staat de meter lager, dan moet u de cv bijvullen. Om bij te vullen heeft u een vulslang, een emmer en een dweil of handdoek nodig. 
 
Cv-ketel bijvullen 

  1. Zet de kamerthermostaat op de laagste stand en wacht tot de cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Het is erg belangrijk dat u de ketel goed laat afkoelen. Als u koud water in een warme ketel laat stromen, dan kan deze barsten! 
  2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan.
  3. Sluit het andere eind van de vulslang aan op het verwarmingssysteem. Meestal is dit bij de ketel of bij een radiator.
  4. Draai de waterkraan open. Draai daarna de vulkraan van de verwarming open. Dit doet u met het dopje van de vulkraan. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.
  5. Draai de vulkraan dicht als de meter tussen de 1.5 en 2.0 bar staat. Draai de waterkraan dicht. Haal de slang van de waterkraan. Hierbij kan wat water lekken, dus houd een emmer en handdoek of dweil bij de hand.
  6. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.
  7. Bij het vullen van de cv-ketel komt altijd een beetje lucht mee. Daarom moet u na het bijvullen van de cv-ketel de radiatoren ontluchten. Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
  8. Draai de knop van de radiator dicht.
  9. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator. Draai het ventiel met het sleuteltje open (één slag tegen de klok in is voldoende!). Als er water uit komt, draait u het ventiel weer dicht.
  10. Draai de knop van de radiator weer open. 

Hoe ontlucht ik de radiator?

Algemeen

Borrelt het of tikt het in uw verwarming of cv-leidingen? Of wordt uw verwarming niet goed warm? Dan zit er mogelijk lucht in uw cv-installatie. Dit zorgt voor lawaai en energieverspilling. U lost dit op door uw radiatoren te ontluchten. U heeft hiervoor een ontluchtingssleuteltje en een oud doekje nodig. 
 
Radiator ontluchten 

  1. Zet voordat u uw cv gaat ontluchten de thermostaat zo laag mogelijk.
  2. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Doe dit niet als u een digitaal display heeft. Dan laat u de stekker zitten.
  3. Wacht daarna minimaal tien minuten.
  4. Begin met het ontluchten van de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. 
    Draai de knop van de radiator dicht.
  5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator. Draai het ventiel met het sleuteltje open (één slag tegen de klok in is voldoende!). Als er water uit komt, draait u het ventiel weer dicht.
  6. Draai de knop van de radiator weer open.  
  7. Als u alle radiatoren heeft ontlucht, kunt u de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen.
  8. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Hiervoor controleert u de meter van de cv-ketel. Die moet op het groene gedeelte staan, tussen de 1.5 en 2.0 bar. Staat de meter lager, dan moet u de cv bijvullen. 

Hoe ontstop ik mijn afvoer?

Algemeen

Als eerste kunt u het rooster of zeefje losschroeven en het teveel aan vuil verwijderen. Helpt dit niet, dan kunt u uw afvoer ontstoppen op de volgende manieren: 
 
Gootsteenontstopper 
Zet de gootsteenontstopper op de afvoer die ontstopt moet worden. Daarna beweegt u hem op en neer. Als het meezit zuigt u het vuil omhoog. 
 
Soda behandeling 
Los een handje soda op in drie liter kokend water. Dit giet u in de verstopte afvoer. Sluit daarna de afvoer af. Na een paar minuten spoelt u de afvoer door met heet water. 
 
Soda/azijn behandeling 
Als soda alleen niet heeft geholpen, kunt u het proberen met soda en azijn. U giet dan een handje soda met wat azijn samen in de afvoer. Sluit daarna de afvoer af. Na een paar minuten spoelt u de afvoer door met heet water. 
 
Chemische ontstopper 
U kunt ook kiezen voor een vloeibare chemische ontstopper, zoals Muscle of HG ontstopper. Een nadeel is dat deze middelen vaak erg slecht zijn voor het milieu. 
 
Als deze acties niet hebben geholpen, kunt u hulp vragen aan een loodgieter. 
 
Tip: Maak het doucheputje regelmatig schoon, dan raakt de afvoer niet zo snel verstopt. 

Hoe kan ik het behang verwijderen?

Algemeen

Voorbereiding 
Zitten er stopcontacten op de muur? Sluit de stroom af, schroef de stopcontacten los en verwijder ze. 
 
Behang verwijderen 
Behang verwijderen gaat het makkelijkst door het af te stomen. U kunt een speciaal stoomapparaat bij bijna iedere bouwmarkt huren. 
 
Een andere manier is het behang afweken. Voor afweken is geen speciaal apparaat nodig. U doet dit door het behang met een doekje nat te maken. U kunt daarvoor een speciaal afweekmiddel gebruiken. Met een afweekmiddel lost de lijm beter op dan wanneer u alleen water gebruikt.  
Het natte behang kunt u met een plamuurmes afsteken.  
 
Let op dat u de onderliggende pleisterlaag niet beschadigt.  
Als de pleisterlaag toch beschadigd is, kunt u een muurvuller gebruiken om de schade te repareren.  
 
Tip: is de lijm stug en gaat het behang moeilijk van de muur? Met een prikroller kunt u kleine gaatjes maken in het behang. Hierdoor kan de stoom/het water beter in en achter het behang komen. Daardoor laat het behang het makkelijker los. 

Let op: asbest mogelijk in woningen van vóór 1994

Algemeen

In woningen die zijn gebouwd vóór 1994 kan asbest zitten. Asbest dat goed vastzit in ander materiaal kan geen kwaad. Maar als u in asbest gaat breken, boren of zagen, komen er asbestvezels vrij. Als u die inademt, kunnen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Gaat u verbouwen in een huis van vóór 1994? En twijfelt u of er asbest aanwezig is? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met Woonkracht10 voordat u gaat verbouwen. Onze opzichter komt dan bij u kijken en met u overleggen. 
 
Asbest kan voorkomen in: 

  • sommige soorten vinyltegels en vinylzeil van voor 1984
  • asbestcementplaten; deze zijn het meest te vinden in gevels, de binnenkant van het dak, in en rond schoorstenen en in of bij cv-installaties
  • een gevelkachel (asbestkoord in de aansluiting van de deur en rookkanaal)