Problemen met de buren

Heeft u last van uw buren? Lees hier wat u zelf kunt doen en wat wij kunnen doen.

Meestal heeft u buren en komt u elkaar wel eens tegen en kunt u elkaar wel eens horen. Zeker in een woongebouw is dat het geval. Maar overlast hoort er niet bij. Er zijn verschillende soorten overlast en verschillende manieren om daarmee om te gaan. Hieronder zetten we op een rijtje wat u wanneer kunt doen.

Veel gevraagd over Problemen met de buren

Wat doen jullie nadat ik overlast heb gemeld?

Algemeen

Hoort Woonkracht10 van buurtbemiddeling dat het niet gelukt is om een gesprek met de veroorzaker van de overlast te voeren? Dan nemen wij contact op met de veroorzaker van de overlast.

Mag ik overlast anoniem melden?

Algemeen

Nee, anonieme meldingen nemen we niet in behandeling.

Kan Woonkracht10 de huur opzeggen van iemand die overlast veroorzaakt?

Algemeen

Nee, dat gaat altijd via de rechter. Woonkracht10 moet dan aan de rechter bewijzen dat er al langere tijd heel ernstige overlast is.

Er ligt veel afval of grofvuil in de buurt van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

U kunt dit melden bij de gemeente waar u woont.

Ben ik verplicht om mee te werken aan buurtbemiddeling?

Algemeen

Nee, u bent niet verplicht om aan buurtbemiddeling mee te werken, tenzij u de melder bent.

Er ligt veel afval of grofvuil in mijn woongebouw, waar kan ik dit melden?

Algemeen

Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het opruimen of op laten halen van afval en/of grofvuil. Weet u wie het vuil heeft achtergelaten, spreek deze persoon dan aan. Weet u niet wie de veroorzaker is, stuurt u dan een foto naar klantenservice@woonkracht10.nl. Wij nemen uw melding dan in behandeling.

Wat doet buurtbemiddeling bij overlast?

Algemeen

Zij voeren gesprekken met beide buren die overlast van elkaar hebben en daar zelf niet (meer) uitkomen. Beide partijen krijgen de kans om hun verhaal te vertellen en wensen te benoemen. Uiteindelijk zoeken de buren zelf oplossingen waar zij allebei achter staan.

Ik heb de geluidsoverlast met mijn buren besproken, maar de situatie is niet verbeterd. Kunnen jullie helpen?

Algemeen

Kunt u aantonen dat u contact heeft gehad met Buurtbemiddeling (naam contactpersoon), maar nog steeds overlast heeft? Dan kunt u contact opnemen met Woonkracht10 via .

Ik woon in een huurwoning van jullie en ik ervaar overlast van mijn buren in een koopwoning. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Algemeen

Ga altijd eerst zelf in gesprek met de buren. Lukt dit niet? Dan kunt u in extreme gevallen direct contact opnemen met de politie via 0900 88 44 of iemand van de gemeente waar uw woont.

Wat is buurtbemiddeling?

Algemeen

Buurtbemiddeling kan u helpen bij een conflict met iemand in uw woongebouw of in de straat. Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die speciaal zijn opgeleid om beide kanten van een conflict goed te bekijken en een gesprek op gang te brengen tussen u en degene waar u problemen mee heeft. Hoe eerder u in gesprek bent met de andere partij, hoe beter! Dus laat conflicten niet oplopen maar neem contact op met Buurtbemiddeling.

Meer weten over Buurtbemiddeling? Lees dan de folder Buurtbemiddeling.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken in een woning?

Algemeen

Wanneer de politie ontdekt dat er drugs gehandeld wordt in een woning, geven zij dit aan ons door. Dit kan gevolgen hebben voor de huurovereenkomst. Een huurder kan hierdoor de woning verliezen.

Ik maak me zorgen om een van mijn buurtbewoners. Kan ik dit bij jullie melden?

Algemeen

U kunt deze zorgen bij ons melden via 078 620 20 00 of via het op onze website.

Ik denk dat er hennepkwekerij in een woning in mijn buurt zit. Wat kan ik doen?

Algemeen

Als u denkt dat iemand een hennepkwekerij heeft, kunt u dit melden bij Woonkracht10. Ook kunt u het melden bij de politie 0900 88 44. Dit kan ook via .

Ik woon in een koopwoning en ik ervaar overlast van een huurder van jullie. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Algemeen

Dat hangt af van welke overlast u ervaart. Ga altijd eerst zelf in gesprek met de buren. Lukt dit niet? Neem dan contact op met Woonkracht10. Of neem in extreme gevallen direct contact op met de politie via 0900 88 44.

Er zit graffiti op de muren van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Algemeen

U kunt dit melden bij de politie en aangifte doen. Het gaat dan om vernieling van ons bezit. Vervolgens zorgt Woonkracht10 ervoor dat dit wordt schoongemaakt. Neem hiervoor contact met ons op via 078 620 20 00 of meld het via op onze website.