Woning zelf veranderen

Natuurlijk mag u uw huis afwerken zoals u mooi vindt. Bijvoorbeeld door binnenmuren te verven of te behangen. Of door tapijt te leggen. Wilt u gaan verbouwen of iets aanpassen waardoor uw woning echt verandert? Dan zijn er spelregels waaraan u zich moet houden. 

Een aanpassing of verbouwing waarmee u uw woning verandert, is een 'zelf aangebrachte verandering' (ZAV)  
Ook het aanleggen van harde vloerbedekking of het ophangen van buitenzonwering horen tot zelf aangebrachte veranderingen.  
 
Voor zelf aangebrachte veranderingen is het nodig dat u vooraf toestemming aanvraagt 
Er mag veel, maar vaak zijn er voorwaarden. Sommige aanpassingen moeten voldoen aan bouwkundige eisen. Of we willen afspraken maken over wat er met de verandering gebeurt als u gaat verhuizen. U kunt toestemming aanvragen via zelf klussen.

Veel gevraagd over Woning zelf veranderen

Wat is een zelf aangebrachte verandering?

Algemeen

Een zelf aangebrachte verandering (ZAV) is een aanpassing waarmee uw woning echt verandert. Het gaat dus niet om het schilderen van een muur, maar bijvoorbeeld om het plaatsen van een nieuwe keuken.

Ik wil graag iets aan mijn woning veranderen. Mag dat?

Algemeen

Voor alle veranderingen in en aan de woning moet u toestemming vragen. Er mag veel, maar vaak zijn er voorwaarden. Sommige aanpassingen moeten voldoen aan bouwkundige eisen. Of we willen afspraken maken over wat er met de verandering gebeurt als u gaat verhuizen. Vraag de toestemming aan via zelf klussen.

Ik wil graag zelf een nieuwe keuken in mijn woning plaatsen. Moet ik daar toestemming voor vragen?

Algemeen

Ja, voor het plaatsen van een nieuwe keuken moet u altijd toestemming vragen aan Woonkracht10.

Welke woningveranderingen mag ik niet zelf uitvoeren?

Algemeen

Neemt u altijd eerst contact op met Woonkracht10 via 078 620 20 00 als u vragen heeft over zelf aan te brengen woningveranderingen.

Mag ik laminaat in mijn woning leggen?

Algemeen

U kunt hiervoor een aanvraag doen. Ga naar zelf klussen.

Wat zijn de kwaliteitseisen voor zelf aangebrachte voorzieningen?

Algemeen

Zelf aangebrachte veranderingen moeten veilig, goed aangebracht (door een erkend bedrijf) en goed onderhouden zijn. Voor het aanbrengen van zelf aangebrachte veranderingen gelden dan ook specifieke eisen. Hier vindt u de voorwaarden en Kwaliteitseisen voor zelfaangebrachte veranderingen.

Moet ik altijd toestemming vragen als ik iets in of aan mijn woning wil veranderen?

Algemeen

Ja, voor alle veranderingen in en aan de woning moet u schriftelijk toestemming vragen aan Woonkracht10.

Ik wil een sleutelkluisje plaatsen bij mijn woning of woongebouw. Mag dat?

Algemeen

Ja, u mag zonder toestemming van Woonkracht10 een sleutelkluisje plaatsen bij uw woning of woongebouw.

Zorgen jullie voor het onderhoud aan een woningverandering die ik zelf heb aangebracht?

Algemeen

Nee, voor zelf aangebrachte veranderingen bent u zelf verantwoordelijk. U zorgt dus zelf voor onderhoud en reparaties. Of voor vervanging van onderdelen of de hele verandering als dat nodig is.

Ontvang ik een vergoeding voor de woningverandering die ik zelf heb aangebracht als ik ga verhuizen?

Algemeen

U krijgt een vergoeding onder bepaalde voorwaarden en wanneer we dit van tevoren met u hebben afgesproken. U leest er alles over op Vergoeding voor zelfaangebrachte veranderingen.

Ik wil graag een muur verwijderen in mijn woning. Mag ik dat doen?

Algemeen

Als u een muur in uw woning wilt verwijderen, moet u altijd schriftelijk toestemming vragen aan Woonkracht10. Alleen onder bepaalde voorwaarden krijgt u hier toestemming voor. Kijk hiervoor bij zelf klussen.

Ik wil graag een veranda of uitbouw plaatsen. Mag dat?

Algemeen

Voor het plaatsen van een uitbouw of veranda moet u altijd schriftelijk toestemming vragen bij Woonkracht10. U kunt ook kijken bij zelf klussen.

Ik wil de gasmeter in mijn woning laten verwijderen. Mag dat?

Algemeen

U kunt hiervoor toestemming vragen via het contactformulier. Wij streven ernaar u binnen 10 werkdagen een reactie te geven.

Mag ik een kattenluik in mjin (achter)deur) plaatsen?

Algemeen

Nee, u krijgt hier geen toestemming voor. Wel kunt u zelf een andere (achter)deur plaatsen en daar het kattenluik in plaatsen. Bij het verlaten van de woning moet u deze deur weer vervangen voor de Woonkracht10 (achter)deur. Doet u dit niet, dan brengen wij de kosten voor het plaatsen van een nieuwe (achter)deur in rekening. U ontvangt hiervoor een rekening.